Ciuperca Piciorului – Ce este, Cum scapam de ea?

CIUPERCA PICIORULUI reprezinta infectia dermatofitica a unghiei / unghiilor de la mana si / sau picior. Afectiunea apare de obicei la adulti trecuti de peste 40 ani si mai ales odata cu inaintarea in varsta.

Cauzele

Din punct de vedere etiopatogenic sunt implicati dermatofiti ca: Tinea rubrum , Tinea mentagrophytes interdigitale, acestia patrund practic la nivelul marginii libere sau repliului lateral si se dezvolta subunghial.

Mediile favorizante sunt in special cele cu multa umezeala – piscina, sauna, persoanele care au o predispozitie in a avea picioare frecvent umectate ( transpirate ) si chiar saloanele de infrumusetare ( manichiura / pedichiura ).

Printre conditii favorabile pentru ca ciuperca piciorului sa apara sunt: transpiratiile excesive, scaderea circulatiei de sange de la nivelul piciorului, incaltaminte care nu lasa pielea sa respire, folosirea pe o perioada lunga a aceleasi perechi de sosete.

Simptomele și Diagnosticul

Clinic pacientii constata un aspect urat prin faptul ca lama unghiala este ingrosata, cu depozit keratozic subunghial, friabila, lipsita de luciu, cu striuri adanci, cu transparenta modificata comparativ cu restul lamei unghiale, de culoare galbuie – albicioasa. Clinic pentru confirmarea de certitudine a diagnosticului pacientului ii este recomandat – Test micologic direct de la nivelul unghiei afectate inainte a incepe practic vreo schema de tratament local – asta pentru a nu fi compromisa proba.

Tratamentul

Tratamentele pot fi topice sau sistemice. Tratamentul topic are o mai mare eficienta atunci cand pacientul ajunge la medicul dermatolog de la debutul bolii , insa cu cat este mai veche aparitia afectiunii topicul va fi ingreunat ca eficienta, intrucat keratina -stratul gros / dur al unghiei impiedica patrunderea substantei topicului.

In schimb tratamentele sistemice au o mai mare eficienta, este recomandat Itraconazol 200 mgx2 / zi o saptamana urmata apoi pauza 3 saptamani. Aceasta terapie se repeta sub atenta monitorizare a medicului dermatolog . Alte fungice bine tolerate pot fi Terbinafina sau Fluconazol.

Prognosticul

Ca si PROGNOSTIC – e clar ca in lipsa tratamentului afectiunea evolueaza cronic cu ingrosarea unghiei pana la onicogrifoza ( vezi poza ) aspect de gheara , cuprinderea dermatofitilor la nivelul intregii matrice unghiale poate duce pana la deformarea permanenta a unghiei si de aici un mare disconfort al pacientului, nemaiputand calca corect plus ca incaltamintea clar va fi cu cel putin un numar mai mare, evident ca pot surveni si dureri la nivelul unghiilor afectate.

ciuperca-piciorului LEM
Pacient prezentand Ciuperca Piciorului intr-un stadiu evoluat tratat in cadrul LEM Medical Center
lem medical ciuperca piciorului
Pacient LEM Medical dupa inceperea tratamentului corespunzator

Prognosticul depinde de forma clinica a bolii. Formele inflamatorii sau cu localizare extinsa raspund mai greu la tratament. Exista deasemenea riscul ca ciuperca sa se extinda pe maini sau in alte zone de pliere.

Se pot declansa reactii alergice in special la nivelul mainilor, pruriginoase. De aceea, igiena si tratamentul trebuie respectate corespunzator pe tot parcursul bolii.

Acest articol a fost realizat de medicul nostru dermatolog dr. Vali Anton. Pentru programari, consultatii si tratament accesati linkul urmator: https://www.lem-medicine.com/programari/

Surse articol: https://dermnetnz.org/topics/tinea-pedis, https://emedicine.medscape.com/article/1091684-overview