Pentru a ne pastra cat mai mult timp starea de sanatate sau a impiedica aparitia precoce a unor complicatii (in cazul in care suferim de o boala care va evolua toata viata) este important sa ne informam: sa cunoastem cat mai multe despre boala sau bolile de care suferim, sa incercam sa intelegem in ce conditii se agraveaza sau se amelioreaza boala, sa ne informam despre efectele tratamentelor igieno-dietetic, medicamentos sau chirurgical si sa respectam indicatiile medicale primite.

Primele informatii despre boala respectiva le aflam de la medicul care a pus diagnosticul. Medicul este cel care explica in ce consta afectiunea, cat timp va dura boala respectiva si care sunt implicatiile bolii, care este importanta unui tratament adecvat, cand trebuie să se revina pentru o noua evaluare (daca este cazul). Medicul este cel care are un rol esential in constientizarea importantei unui tratament adecvat (tratament igieno-dietetic, medicamentos, chirurgical sau alte modalitati de tratament).

De multe ori, medicul dispune de un timp limitat pentru discutia cu pacientii, iar atunci cand o face, se centreaza mai ales pe aspectele legate de importanta respectarii indicatiilor de tratament. Pe de alta parte, exista si o aparent paradoxala retinere a unor bolnavi de a solicita informatii direct doctorului curant sau de a discuta cu acesta propriile indoieli si nelinisti legate de tratament si evolutia bolii.

Pentru a suplini unele dificultati de comunicare dintre medic si pacient, in functie de boala cu care este diagnosticata o persoana, poate creste dorinta acesteia de informare în legatura cu afectiunea respectiva si modalitatile de tratament. Astfel, in cazul afectiunilor cronice sau severe, un procent relativ mare dintre pacienti apeleaza si la alte surse de informare decat medicul: materiale informative de specialitate de tipul brosurilor sau pliantelor, prieteni sau cunostinte din anturaj, alti pacienti, internet, articole de presa sau emisiuni tematice in mass-media.

Articolele pe teme medicale din publicatiile cotidiene sau saptamanale, emisiunile pe teme medicale de la radio sau televiziune sunt mijloace prin intermediul carora medicii din diferite specialitati explica, intr-un limbaj accesibil, usor de inteles, diferite aspecte legate de bolile de care sufera diferite persoane sau diferite aspecte legate abordarile terapeutice.

Internetul reprezinta o sursa rapida, facila, de informare cu privire la o anumita boala, o sursa la care se poate apela oricand, oricine. Cu toate astea, trebuie sa fim foarte atenti la sursa de pe internet care ofera informatiile respective, deoarece marele dezavantaj al internetului este oferirea si de informatii medicale inexacte, strecurate printre informatiile de calitate.

Informatiile medicale accesibile prin intermediul internetului pot fi utile nu numai pacientilor, ci si medicilor. Pentru medici şi farmacisti, avantajul internetului il reprezinta accesul foarte rapid la informatii de ultima ora privind noi modalitati de diagnostic sau de tratament, noi medicamente introduse pentru utilizarea în clinica. Prin intermediul internetului, medicii din diferite specialitati au acces rapid la cele mai noi date din ghidurile de diagnostic si tratament pentru diferite afectiuni (ghiduri elaborate de comisii de specialisti în domeniul respectiv) sau la rezultatele studiilor clinice (rezultate publicate în reviste de specialitate).