Urologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului urinar și a sistemului reproducător masculin. Aceasta include organe precum rinichii, vezica urinară, ureterele, uretra și glandele reproductive masculine. Urologii sunt medici specializați în tratarea afecțiunilor urologice și pot furniza diagnostic, tratament și consiliere pentru o gamă largă de probleme de sănătate.

Principalele afecțiuni tratate de urologie:

  1. Infecții ale tractului urinar (ITU): inclusiv cistita și pielonefrita.
  2. Calculi renali: formarea de pietre în rinichi.
  3. Incontinența urinară: pierderea controlului asupra vezicii urinare.
  4. Disfuncția erectilă: incapacitatea de a menține o erecție suficientă pentru actul sexual.
  5. Benigna hipertrofie de prostată (BHP): creșterea în dimensiune a prostatei, care poate determina probleme urinare.
  6. Cancerul de prostată: dezvoltarea de celule canceroase în prostată.
  7. Cancerul de vezică urinară: dezvoltarea de celule canceroase în vezica urinară.
  8. Cancerul renal: dezvoltarea de celule canceroase în rinichi.
  9. Infertilitate masculină: dificultatea de a concepe un copil.

Diagnostic și tratament: Urologii folosesc o varietate de metode pentru a diagnostica afecțiunile urologice, inclusiv anamneza completă a pacientului, examenul fizic, analize de sânge și de urină, teste de imagistică medicală (precum ecografia, tomografia computerizată și RMN-ul) și proceduri specifice, cum ar fi cistoscopia sau biopsia.

 

Tratamentul afecțiunilor urologice poate include terapie medicamentoasă, intervenții chirurgicale minim invazive, proceduri endoscopice, radioterapie sau chimioterapie, în funcție de boala specifică și de stadiul acesteia.

Prevenție și îngrijire generală: Pentru menținerea unei bune sănătăți urologice, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, hidratare adecvată, activitate fizică regulată și evitarea fumatului. Este, de asemenea, important să respecți buna igienă personală și să consulți un urolog în mod regulat pentru screening și evaluare preventivă.

Reține că aceste informații sunt doar o introducere generală în domeniul urologiei. Dacă ai o problemă specifică de sănătate, te sfătuiesc să consulți un medic specialist în urologie pentru o evaluare detaliată și sfaturi personalizate.

Echipa Medicala

Dr. Vlad Dragoi

Dr. Vlad Dragoi

Medic Specialist Urologie