Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

Diabetologia este parte a medicinei care se ocupa cu tratarea afectiunilor diabetologice, de nutritie si metabolice.

Diabetul zaharat este o problema de sanatate publică prevalenta in Romania, care produce cresterea morbiditatii si mortalitatii precoce.

Diabetul zaharat este o boala metabolica generala ce se caracterizeaza initial prin alterarea sistemului lipidic si ulterior cu cresterea glicemiei si afectarea secundara a organelor. Un nivel al hemoglobinei glicozilate in serii repetate de peste 5,6% indica stadiul de prediabet, iar un nivel al hemoglobinei glicozilate de peste 6,5% faza de diabet.

Diabetul zaharat se clasifica in functie de patogenia lui in mai multe clase precum diabet zaharat de tip 1, tip 2, gestational, prediabet, etc.

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna ce se declanseaza in copilarie, cauzele ei sunt neexplicate, se presupune ca o modificare genetica ar sta la baza declansarii acestei afectiuni. In Diabetul zaharat de tip 1 celule beta-pancreatice responsabile de secretia de insulina, hormon cu rol in reglarea glicemiei, sunt distruse de catre auto-anticorpi astfel incat cantitatea de insulina scade. Astfel, dupa fiecare masa glicemia este crescuta si foarte greu de controlat.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care apare mai tarziu si se caracterizeaza fie prin scaderea cantitatii de insulina pe care celulele beta-pancreatice o produc – insulinodeficienta, fie prin scaderea raspunsului receptorilor insulinici la insulina – insulinorezistenta.

Diabetul zaharat gestational este o forma de diabet temporara care apare in sarcina din cauza insulinorezistentei. Desi este o afectiune temporara, aceasta trebuie tratata la recomandarea medicului diabetolog tocmai pentru a preveni orice complicatie pe care ar putea o produce asupra fatului.

Echipa Medicală