Dermatita atopica este afectiunea care se manifesta printr-o eruptie cutanata cu inrosirea si mancarimea pielii (prurit). Este mai frecventa la copii decat la adulti. Dermatita atopica este o afectiune cronica, care poate sa reapara frecvent. Masurile de ingrijire si tratamentul nu vindeca boala dar previne recidivele. Pe langa dermatita atopica, se cunosc dermatita seboreica si dermatita de contact.
O buna parte din persoanele cu dermatita atopica au un istoric de boli alergice. Primele simptome apar in copilarie cand persoana incepe sa se scarpine intens, ca la randul sau produce si mai mult iritarea pielii si lezare acesteia. Concomitent, poate sa apara infectia si pierderea functiei de apararea a pielii in zona lezata. In general, dermatitele se amelioreaza dupa varsta de 5 ani sau in cazul unora mai severe chiar dupa pubertate.
Cuprins:
- Ce este dermatita atopica?
- Cauze Dermatita Atopica
- Simptome Dermatita Atopica
- Diagnosticul Dermatita Atopica
- Complicatii Dermatita Atopica
- Tratamentul Dermatita Atopica
- Preventie Dermatita Atopica
- Alimentatia recomandata
Ce este Dermatita Atopica?
Dermatita atopica sau Eczema este o eruptie cutanata cu inrosirea si mancarimea pielii, cu caracter cronic cu perioade de iritatii si perioade de calmare. Aceasta boala poate fi insotita de astm, apare in general in perioada copilariei cu o frecventa de 1 la 5 bebelusi. La sugari nu se manifesta complet decat incepand cu luna a 3a de viata.
Cauzele
Pielea sanatoasa reprezinta o bariera pe calea agentilor externi, avand rol de protectie. Aceasta este compusa din numeroase proteine si alte molecule cu rol de a realiza legaturi stabile intre ele si a oferi o protectie de lunga durata. Afectarea genelor care codifica proteinele pielii si capacitatea acesteia de a forma o bariera protectiva au un rol important.
Cauzele sunt definite pe fondul alergic, iar istoricul familial de astm, eczema, febra la diversi alergeni joaca un rol foarte important. Dermatitele alergice pot fi declansate de produse alimentare care determina reactii alergice la copii.
La bebelusi o alta cauza de dermatita atopica poate fi reprezentata si de spalarea excesiva a copilului cu produse neadcvate sau din cauza oscilarilor mari de temperatura.
Simptomele
- Mancarime, a carei intensitate creste progresiv
- Piele uscata
- Pete rosiatice maronii, care pot aparea in orice regiune a corpului
- Mici proeminente sau bubite care pot lasa urma in caz in care sunt rupte, pot contine lichid si apar in zonele afectate
- Piele scuamoasa
- Piele sensibila, inflamata.
Dermatita atopica poate sa dispara pentru o perioada de cativa ani, iar apoi sa reapara. Are un caracter de lunga durata, insotita de perioade de acalmie si perioade de activitate.
- Ajutorul medical de urgenta trebuie cerut atunci cand:
- Copilul face febra
- Prezinta eczeme purulente
- Somnul este afectat, prezentand disconfort la nivelul zonelor afectate
- Tratamentul recomandat nu-si face efectul
Diagnosticul
Dermatita atopica nu cere efectuarea unor investigatii laborioase. Simpla examinare de catre medic impreuna cu istoricul familial sau a unor cazuri repetate de-a lungul timpului va ajuta la punerea diagnosticului. Se poate recomanda si efectuarea unor teste pentru stabilirea altor alergii la alimente, praf sau alte substante cu potential alergen.
Complicatii Dermatita Atopica (Eczema)
- Astmul – eczema precede aceasta afectiune, iar o buna parte din copii dezvolta pana la varsta pubertatii astm
- Piele scuamoasa cu mancarime cronica (Neurodermatita) – afectiune care debuteaza cu o eczema. Pacientul se scarpina intens, iritand zona si producand leziuni cronice. Acestea se intaresc determinand zone scuamoase
- Dermatita de contact
- Infectii ale pielii
- Afectarea somnului
Tratamentul – Dermatitei Atopice
Dermatita atopica este o boala cronica, ceea ce inseamna ca afectarea ei este de lunga durata, iar tratamentul poate doar ameliora sau prevenii recurentele. Cu cat tratamentul este administrat mai din timp, cu atat boala este controlata mai bine. Tratamentul dermatitei atopice nu este reprezentat de unul universal, de cele mai multe ori fiind necesar incercarea a mai multor creme si unguente pana la gasirea celei potrivite pentru pielea fiecaruia.
Tratamentul consta in rehidratarea pielii in mod constant prin aplicarea unor lotiuni si unguente imediat dupa baie. Imbaierea trebuie sa se realizeze la o temperatura calda, nu fierbinte, sa fie evitate sapunurile. Cremele recomandate sunt cele cu un continut gras crescut, fara prea multa apa, fara parfumuri sau conservanti.
Alte anti-histaminice orale pot fi recomandate precum certizina sau definhidramina. Acestea amelioreaza mancarimea din timpul zilei, si permite un somn linistit noaptea, si poate fi necesara eliberarea cu reteta de la medic.
In cazul unei eczeme severe se poate administra un corticosteroid local. Corticosteroizii sunt puternici anti-inflamatori, iar efectele lor sunt prompte. Se recomanda ca administrarea lor sa nu fie in aselasi timp cu al unguentelor intrucat acestea pot bloca absorbtia corticosteroizilor.
Reactiile adverse ale corticosteroizilor pe termen lung sunt subtierea pielii, sangerarea si pierderea coloratiei pielii, de aceea administrarea lor trebuie sa se realizeze pe o perioada limitata de timp de maxim 2 saptamani.
Sfaturi pentru prevenirea recurentelor
- Hidratarea constanta a pielii
- Identifica factorii declansatori si evita-i pe masura. Sugarii pot declansa alergii in urma consumului de proteina animala lapte, oua dar si soia sau grau
- Limiteaza timpul petrecut la dus. Pielea se usuca mai des cu cat dusurile sunt mai frecvente si mai fierbinti.
- Nu folosi sapunuri grase
- Aplica lotiuni hidratante dupa baie. Acestea au capacitatea de a mentine pielea umeda pentru o perioada mai lunga de timp
- Foloseste haine comfortabila care sa nu irite
Alimentatia recomandata
Printre alimentele contraindicate sunt cele bogate in proteina animala de tipul oua, lapte, dar si cele pe baza de gluten soia, grau.
Alimentele care sunt recomandate sunt pestele, alimentele bogate in probiotice iaurt, muraturi, supe. Legumele se recomanda in special spanac, ardeii, broccoli.
Afla mai multe despre:
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
Pentru programari: