Laringita reprezinta inflamatia mucoasei si submucoasei laringelui (“cutiei vocale“) cauzata in urma unei infectii virale sau bacteriene, iritatii sau suprasolicitarii corzilor vocale.
Cel mai frecvent simptom al laringitei este raguseala sau modificarea vocii. Corzile vocale reprezinta doua membrane ce se regasesc la nivelul laringelui cu rol important in procesul de respiratie, inghitire si vorbire. Inflamatia acestora duce la distorsionarea sunetelor produse odata cu trecerea aerului la nivelul laringelui, la scaderea intensitatii sunetelor, in unele cazuri pana la o voce foarte inceata si intangibila.
Laringita poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de lunga durata). In general, laringita este declansata de o infectie virala temporara si nu este grava. Persistenta simptomelor necesita insa investigatii suplimentare.
Formele de laringita :
- Laringita acuta : dureaza sub 2 saptamani. Este cauzata de infectii virale sau suprasolicitarea corzilor vocale, consumul mare de alcool.
- Larinigita cronica : dureaza peste 3 saptamani. Este cauzata in mod special de expunerea cronica la iritanti si poate duce la leziuni la nivelul corzilor vocale si aparitia unor excrescente la nivelul corzilor vocale (polipi sau noduli). Aceasta mai poate fi cauzata de consumul cronic de alcool, fumatul, cancer, inclincarea corzilor vocale, sinuzita cronica, folosirea excesiva a vocii.
Cauzele si factorii de risc:
- Infectii respiratorii : sinuzita, rinita, bronsita
- Substante iritante : substante chimice, fumatul, alcoolul, acidul gastric, aerul rece
- Suprasolicitare voce : cantat, vorbit prea mult, prea tare
- Pentru copil : o infectie virala care produce laringita poate sa apara des la copil atunci cand acesta sta in preajma altor copii. Larinigita este temporara si dispare in maxim 2 saptamni. In cazul persistentei este necesar consultul unui medic de specialitate pentru a stabili cauza infectiei si necesitatea tratamentului cu antibiotic in cazul unei infectii bacteriene.
- In laringita cronica corzile vocale se ingroasa, se rigidizeaza si se pot dezvolta diverse formatiuni la nivelul lor precum polipi sau noduli
Simptomele laringitei :
Afectiunea medicala se caracterizeaza prin urmatoarele simptome :
- Tuse ragusitoare
- Febra
- Nevoia de a curata “drege” gatul
- Gat uscat
- Durere in gat
- Voce slabita pana la pierderea ei
Complicatiile afectiuni sunt : hipoxie, hipercapnie, oboseala muschilor respiratori, obnubilare, transpiratii, imposibilitatea de vorbire, de inghitire, de respiratie, insuficienta respiratorie.
Diagnosticul de Laringita :
Diagnosticul de laringita se pune in urma unui consult la medicul ORL. Acesta va fi folosi o oglinda speciala pentru a vedea corzile vocale sau se poate ajuta de laringoscop pentru a vizualiza in profunzime semnele de iritatie, roseata sau alte leziuni asociate de la nivelul corzilor vocale. Acesta este un tub subtire care se introduce fie pe gura fie pe nas si care folosindu-se de o camera microscopica poate evidentia prezenta unor polipi sau noduli laringieni.
In cadrul consultului ORL medicul va asculta vocea pacientului si va evalua starea gatului si a corzilor vocale.
Diagnosticul diferential in cazul Laringitei acute se face cu :
- Edemul laringian angioneurotic
- Abces retrofaringian
- Aspiratie de corp strain
Tratament – Laringita :
Cea mai frecventa forma de laringita este cea virala. Aceasta apare cel mai adesea la copii, cu debut brusc si agravare in primele 3 zile, urmate de ameliorare si disparitia simptomelor in maxim 2 saptamani.
Laringita persistenta necesita in schimb cer un tratament care este adaptat in functie de gravitatea afectiuni astfel :
- Laringita simpla, usoara sau striduloasa:
- Atmosfera umeda (folositi un umidificator), hidratare permanenta cu lichide, fara antibiotic sau administrare de corticosteroizi.
- Odihna vocii – se recomanda pauza vocala, evitati chiar si soptitul care poate afecta corzile vocale
- In caz de tuse seaca – folositi un sirop antitusiv sau alt tip de medicament care sa reduca tusea
- Evitati fumatul, alcoolul, aerul rece, substantele iritante chimice sau iritanti care sa creasca aciditatea stomacului
- Apelati la lubrifianti tip pastile pentru gat
- Spalati-va pe maini pentru a evita reinfectarea cu alti germeni
- In cazul unor infectii repetate exista optiunea adenoideoctomiei (sau inlaturarea chirurgicala a amigdalelor)
- Larinigita edematoasa:
- Este forma mai grava a laringitei, cu mucoasa edematiata si iritata, care se manifesta prin dispnee, disfagie, disfonie, febra. Tratamentul general include antibiotic, antiinflamatoare steroidiene, aerosoli, antitusive, decongestionante nazale, vitamina C.
- Forma moderata – fara stridor in repaus:
- Pe langa cele mentionate anterior se administreaza precoce corticoterapie: dexametazona sau prednison/prednisolon cu repetarea administarii la 8 ore, respectiv 12 ore.
- Forma severa – cu stridor in repaus:
- Necesita oxigenoterpie, traheotomie
- Internare cu monitorizarea semnelor vitale
- corticoterapie: hemisuccinat de hidrocortizon, i.v., dexametazona, i.m..
- Hidratara, alimentatie si medicatie parenterala
- Hemocultura din exudatul faringian
- Antibioticoterapie pe cale parentala: ampicilina asociata cefalosporina generatia a III-a
Semnele de alarma in Laringita :
Este necesara consultul medical la medicul specialist ORL in urmatoarele cazuri:
- Probleme de respiratie, dispnee
- Tuse sangvinolenta
- Durerea gatului cu intensitate crescuta si care se agraveaza
- Febra peste 39 gr
- Sunete puternice la inhalare (stridor)
Aceste semne de alarma apar si in epiglotita, afectarea epiglotei, membrana care limiteaza superior accesul in caile respiratorii.
In cadrul clinicii L.E.M., specialistii nostri O.R.L. trateaza formele acute si cronice de laringita. Pentru programari si detalii referitoare la consultatii sunati la 021 9051.