Contrar percepției generale, tuberculoza nu este o boală a sărăciei, iar tusea, însoțită de transpirații nocturne, se numără printre primele simptome.
Pentru prima oară în ultimul deceniu, numărul de decese cauzate de tuberculoză, la nivel mondial, a crescut îngrijorător în 2020. Pandemia de COVID-19 este principalul vinovat, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cel mai recent raport despre tuberculoză.
Experții consideră că suma resurselor medicale investite în COVID-19 anul trecut – prin redirecționarea resurselor din alte părți, în special din aria pneumologiei – și accesul dificil la tratament în timpul pandemiei sunt motivele care stau în spatele acestei creșteri alarmante.
Dr. Cornel Rebleanu, medic specialist pneumolog în cadrul LEM Medical Center, a explicat, pe larg, de ce tuberculoza este un subiect care ar trebui să ne preocupe pe toți, ce simptome dă și care sunt cele mai mari probleme legate de diagnosticul și de tratamentul acestei boli în România.
Smart Living: Ce este tuberculoza mai exact și care este diferența dintre tuberculoza latentă și cea activă?
Dr. Cornel Rebleanu: Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, potențial fatală, însă de obicei curabilă. Poate afecta aproape orice parte a corpului (pleură, piele, peritoneu, rinichi, ochi, oase etc.). Totuși, cea mai comună formă este considerată tuberculoza pulmonară. Este cauzată de diferite tipuri de micobacterii, însă cel mai des întâlnit este bacilul de tubercul sau Mycobacterium tuberculosis (n.r. – cunoscut și ca bacilul Koch).
Tuberculoza cunoaște o formă activă (persoana respectivă poate transmite boala) și o formă latentă (persoana este considerată vindecată și bacilul este inactiv). Însă, din păcate, aceasta se poate reactiva în condițiile în care persoanei respective îi scade foarte mult imunitatea.
Smart Living: Cât de frecventă este tuberculoza pulmonară în zilele noastre?
Dr. Cornel Rebleanu: Vorbind în termeni globali, se spune că la fiecare 10 secunde un om moare de tuberculoză. Tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecțioasă pulmonară, cu tratamentul corect și riguros administrat. Totuși, din cauza lipsei de acces la tratament sau a complianței scăzute la tratament (n.r. – o parte dintre pacienți nu respectă cu rigurozitate tratamentul), tuberculoza ucide cei mai mulți copii și adulți în comparație cu celelalte afecțiuni infecțioase. 80% din bolnavii de tuberculoză au vârsta între 15 și 45 de ani.
Pe plan național, rata mortalității de tuberculoză a scăzut de la 10,8 la 100.000 de locuitori (în 2002) la 5,3 la 100.000 de locuitori (în 2013), iar rata de succes a tratamentului pentru cazurile noi: 80% (în 2005) la 86% (în 2012).
Smart Living: Se spune despre tuberculoză că ar fi boala mizeriei și a sărăciei. Așadar, de ce apare și și de unde vine această teorie?
Dr. Cornel Rebleanu: Așa cum am răspuns și la întrebarea anterioară, este important de știut că boala se transmite pe cale aerogenă. Acesta este un argument care susține faptul că TBC nu este o boală a sărăciei, ci o boală care se transmite foarte ușor în comunități unde populația se aglomerează, precum piețele sau zonele de transport (metrouri, stații de autobuz) și cu preponderență la persoanele care au un deficit imunitar, precum pacienții oncologici, diabetici, cei cu HIV, sugarii și bătrânii.
Smart Living: În cazul copiilor cum se manifestă această afecțiune?
Dr. Cornel Rebleanu: Tuberculoza la copii este dificil de diagnosticat, iar unul dintre motive este, în mod special, că cei mici expectorează rar. Pragul de suspiciune la un copil este mai mic decât la un adult. La copii tuberculoza este mai frecventă sub vârsta de 5 ani.
În cazul copiilor, diagnosticul este suspectat fie pe bază de contact cu un bolnav de TBC sau în cazul unui copil simptomatic. În absența răspunsului microbiologic, diagnosticul trebuie să fie pus pe baza anchetei epidemiologice, manifestărilor clinice, IDR la PPD (n.r. – testarea cutanată la tuberculină), modificări radiologice și ale analizelor de laborator.
Incidența globală la copii privind tuberculoza în anul 2018 a constituit 15,9 la 100.000 populație (122 cazuri); în anul 2017 – 21,3 (164 cazuri); în anul 2016 – 18,5 (143 cazuri). Mortalitatea prin TBC pentru anul 2018 a fost de 7,6 la 100.000 populație (304 cazuri).
Smart Living: Cât de mult se transmite tuberculoza?
Dr. Cornel Rebleanu: Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. Tuberculoza se transmite pe cale aerogenă în momentul în care persoana respectivă tușește și aruncă în atmosferă bacili vii. Cele mai afectate persoane sunt chiar cele care locuiesc în jurul persoanei bolnave, precum familia, mai ales copiii care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectați și colegii de muncă sau prietenii apropiați.
* Citește interviul integral pe Smartliving.ro