Infiltrații PRP – ce sunt?

Infiltrațiile intraarticulare reprezintă injectarea unei substanțe active (PRP, acid hialuronic, antiinflatmatoare), în interiorul unei articulații cel mai adesea la nivelul genunchiului, dar se pot realiza și la nivelul umărului, gleznei, cotului, etc. Infiltrațiile sunt o metodă eficientă de tratament atunci când intervenția chirurgicală este contraindicată sau când metodele conservatoare nu duc la ameliorarea durerilor.

La L.E.M. Medical, în urma unei consultații de ortopedie, medicul poate stabili indicația și efectua o astfel de procedură. Nu toate infiltrațiile sunt la fel, ele diferă în funcție de substanța activă folosită. În clinica noastră, efectuăm infiltrații cu acid hialuronic, infiltrații PRP și infiltrații cu antiinflamatori steroidieni.

Contraindicațiile pentru infiltrații :

  • Infecția locală;
  • Infecția sistemică;
  • Febră;
  • Neoplazia;
  • Tulburările de coagulare;
  • Tratamentul cu anticoagulante.

Când se recomandă infiltrații intra-articulare :

Infiltrațiile intra-articulare se recomandă în oricare din urmatoarele afectiuni medicale:

Sinovita

Apare atunci când membrana articulației sinoviale este inflamată.

Bursita 

Este inflamația bursei seroase. Bursa are rol de protecție și este un sac umplut cu lichid la nivelul căruia se găsesc oase, mușchi, tendoane și ligamente.

Artrita gutoasă

Boala declanșată de o creștere excesivă a acidului uric în sânge. Guta este o boală care apare preponderent la barbați. Simptomele gutei sunt mâncarimea pielii, dureri puternice, febră.

Gonartroza

Este o boală degenerativă a articulației genunchiului. Spațiul articular dispare, iar cu timpul problemele de mișcare se instalează. Simptomele gonartrozei sunt durerea foarte puternică și dispariția spațiului articular care duce la redoare articulară și la frecare os pe os. Cauzele gonartrozei sunt multiple, cel mai adesea apar la persoanele de vârstă înaintată, post-traumatic, în cadrul bolilor reumatismale sau în cadrul unor sindroame ereditare.

Cum se efectuează o infiltrație:

Infiltrațiile sunt efectuate cu ajutorul unor substanțe active cu rol în reducerea inflamației, protejarea și lubrifierea articulației. Substanța activă folosită în infiltrații este pusă într-o seringă și poate fi:

  • Infitrații Antiinflamatoare: acestea sunt folosite pentru toată gama de afecțiuni inflamatorii ce cuprind elementele articulației, precum sinovite, bursite, tendinite, etc.
  • Infiltrații Acid hialuronic: este un component natural al lichidului sinovial din genunchi. Infiltrațiile cu acid hialuronic lubrifiază articulația, realizând o mișcare fluidă. Scopul infiltrației este de a crește cantitatea scăzută de acid hialuronic din articulație.
  • Infiltrații PRP (hiperconcentrat de trombocite): presupun recoltarea sângelui pacientului, centrifugarea acestuia timp de 30 minute. În timpul procesului de centrifugare, trombocitele sunt separate de restul celulelor sangvine. După centrifugare, se realizează infiltrația PRP cu un ac de seringă. Substanța centrifugată este injectată în articulație timp de 45 de minute. Dintre toate tipurile de infiltrații, infiltrațiile PRP au cele mai bune rezultate deoarece ele stimulează vindecarea naturală, prin eliberarea produșilor trofici din trombocite. Infiltrațiile PRP sunt recomandate în cadrul afecțiunilor degenerative de tipul artrozelor, dar și în urma unor traumatisme precum rupturile de tendon sau postoperator (sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase.) Alte afecțiuni pentru care este recomandat PRP sunt: tendinitele, tendinoza, rupturile musculare și leziunile de cartilaj.

Dr. Paul Boghean, Medic Specialist Ortopedie si Traumatologie în Clinica LEM ne spune că procedura este simplă, ușor de realizat și fără complicații. Medicul recomandă efectuarea infiltrațiilor PRP oricărei persoane care suferă de afecțiuni ale genunchiului.

„Asocierea unui acid hialuronic cu PRP reprezintă în momentul de față metoda cea mai eficientă în tratarea durerilor articulare. În plus față de reducerea durerii, această procedură nu determină reacții alergice, stimulează eliberarea principalilor factori de creștere în repararea și regenerarea tisulară, prezintă un risc redus de infecții, îmbunătățește microvascularizația și accelerează procesul de vindecare.”

Medic Specialist Ortopedie si Traumatologie – Paul Boghean

Este dureroasă o infiltrație?

Răspunsul este nu. Durerea în infiltrație este resimțită asemenea celei din oricare altă injecție. În clinica noastră, putem efectua infiltrații și în urma unei anestezii locale.

Ce trebuie să fac dupa o infiltrație:

După o infiltrație se recomandă ca persoana să-și desfășoare activitatea normală, fără însă a depune efort pe articulație. Dacă după infiltrație apare disconfort, la nivel local se recomandă aplicarea unui material umed, rece ca o pungă cu gheață. Dacă durerea nu cedează după infiltrație, se poate administra un antiinflamator nonsteroidian, excepție în cazul infiltrațiilor cu PRP. Spre deosebire de celelalte tipuri de infiltrații, în cazul infiltrațiilor PRP acestea pot duce la durere locală în primele 2-3 zile reprezentând faza inflamatorie a procesului. Imediat după aceea, substanța activă determină proliferarea celulară și apoi remodelarea țesutului.

Clinica LEM Medical este locul în care vei scăpa de durerea articulară. Clinica LEM pune la dispoziția ta profesioniști din cadrul tuturor specialităților medicale. Accesează departamentele de ortopedie, neurologie, recuperare medicală chiar acum.